torsdag 15 december 2011

Mintkysspraliner och Mozartkulor

Mintkysspraliner ca20st

Till formen:
75g mörk choklad

Mintkräm:
ca 2dl florsocker
1-1,5 msk mjölk
1-2 krm pepparmintarom

Smällt chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Till form ska man ha knäckformar som man penslar med den smälta chokladen, jag brukar ta dubbla formar men det är inte nödvändigt, pensla dem med ett tunt lager choklad och ställt in dem i kylen tills de stelnat därefter penslar du med ett lager till, eller tills du tycker att de är lagom "tjocka". När du är klar med detta tar du bort knäckpappret.
Gör krämen; Rör ner mjölken i florsockret till en tjock smet därefter tillsätter du pepparmintaromen tills du själv tycker det smaker gott. Spritsa (jag brukar ta en plastpåse och lägga smeten i så klipper jag ett hål) eller klicka ut smeten i dom fins chokladformarna. Ställ in dem i kylen en stund och därefter ta du den överflödiga chokladen och gör en liten klick med choklad på kyssen. Se så fina det blev ;-) Mumsa nu i dig ordentligt.

Morzartkulor (Morfars favorit)
Jag har min mått på det men det är super lätt. Köp en paket nougat och ett paket marsipan och en mörk chokladkaka. Dela nougaten i små delar så de blir lika stora som puttkulor (som man lekte med som liten) rulla nougaten lite lätt. Dela marsipanen i ca 3-4 mm breda skivor lägg den lilla nougat kulan i marsipanen och rulla ihop till den boll. När du gjorde detta med hela "satsen" så smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Rulla dom små bollarna i chokladen och lätt upp på en plåt. In i kylen och låt stelna. Svårare en så var det inte.


Närmast Mintkysspraliner, bakom Mozartkulor

Så här fina blir de. 
Perfekt julgodis medan man väntar på tomten :)

Ha en fortsatt härlig kväll
LOVE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar